Slutt å lyv! Situasjonen i Gaza er ikke likestilt.

Skrevet av Torvald Therkildsen

Det er en uvirkelig opplevelse når noen forsvarer drap av barn. Uansett hvem du er, burde du si at nok er nok når uskyldige barn, som ikke har levd lenge nok til å forstå urettferdigheten de opplever, blir revet i filler av missil-splinter. Selv ikke voksne forstår det som skjer, en så lenge de har levd. Hvordan kan det ha seg at dette kom til å skje, at etnisk rensing av en hel folkegruppe blir sanksjonert av den såkalte første verden? Hva er forklaringen?

Jeg tror ikke jeg er den eneste som er dypt skuffet, kvalm og sint over de siste ukenes hendelser i Palestina. Selvfølgelig føler jeg disse tingene, og hodet mitt spinner når jeg prøver å ta inn over meg hvordan barna på Gaza-stripen selv har det. Det er for voldelig, for brutalt, og for ensidig til at et rasjonelt menneske kan forsvare det. Det er for mye.

Og mens alt dette skjer, ser jeg hundrevis av kommentarer i kommentarfeltet der en hyller Israels innsats, jubler for døde barn, og heier fram slakting av sivile. Jeg ser artikler skrevet av innflytelsesrike journalister som hevder at all kritikk av zionisme er antisemittisme, eller, verst av alt, at Hamas er minst like ille som Israels regjering.

Nok er nok. Slutt å lyv. Situasjonen i Gaza er ikke likestilt.

Jeg nekter å sitte her og la diskursen bli farget av en svimlende ignoranse om maktbalansen mellom de to statene. Det er på tide at folk forstår hvor overveldende urettferdig det som skjer i Gaza er. Dere må skjønne det for å også kunne forklare hvordan en terroristorganisasjon som Hamas har fått den posisjonen den har i Palestina. Det er viktig, og alle som skal mene noe om tragedien i historiske Kanaan, må orke å lære seg de følgende tallene.

Insitute for Middle East Understanding lagde en komparativ studie fra 2009 som sammenlikner Palestina og Israels militære kapasitet. Israel har 875 kampfly, 84 transportfly, 286 helikopteret og 34,000 soldater i flyvåpenet. Palestina har ikke noe flyvåpen.

  • Israel har tre ubåter som kan benytte seg av atombomber, 15 kampskip, 50 patruljeringsbåter, og 3 landingsskip, 9,500 ordinære soldater, pluss 10,000 i reserve. Palestina har ikke noe marine.
  • Israel har 3,800 tankser. Palestina har ingen. Israel har 6,390 panserbiler, mens Palestina har 50.
  • Israel har over 2100 artilleri-enheter, og minst 25 missilbatterier. Palestinske missiler er et fåtall av Quassam og Grad-rakettkastere
  • Israel har over 513,000 bakkesoldater, sammenliknet med 62,200 palestinske. Av de 62,200 er bare 20,000 i Gaza.
  • Israel har mellom kan ha opp mot 400 atombomber, antas å ha et stort utvalg av kjemiske våpen, mer enn 150 Jericho missiler, over $2,4 milliarder i statlig støtte fra USA årlig, og satellitter i verdensrommet. Palestina har ingen av disse tingene.

251 israelere har dødd siden 2008. Over 5700 palestinere har dødd i samme periode.

Israel ble skapt takket være kolonialisme, britisk undertrykkelse, og konsekvent etnisk rensning av en folkegruppe. Fra 1946 til 1949 ble over 750,000 til en million palestinere fjernet fra landet de bodde på. nder og umiddelbart etter statens opprettelse i 1948, eksproprierte Israel omtrent 4,244,776 dekar palestinsk land. I prosessen ble mer enn 400 palestinske byer og tettsteder systematisk ødelagt av israelske styrker eller befolket på nytt med jøder. De fleste palestinske befolkningssentre, inkludert hjem, bedrifter, hus for tilbedelse og livlige bysentre, ble revet for å forhindre tilbakeføring av eierskap, som nå er blitt flyktninger utenfor Israels grenser eller internt fordrevne innen dem.

Israels systematiske omplassering av palestinere pågår fremdeles, både i de okkuperte områdene og innenfor Israels internasjonalt anerkjente grenser, der palestinske statsborgere og de som lever under okkupasjon fortsetter å bli presset ut av hjemmene sine og utenfor landene sine – inkludert hele byer – for å gi plass til jødiske borgere og bosettere. I dag bor det omtrent 650 000 jødiske bosettere ulovlig på okkupert palestinsk land på Vestbredden og Øst-Jerusalem, og Israels bosetningsbedrift dekker omtrent 42% av Vestbredden.

Det er nok nå! Slutt å lyv om hva som foregår i Palestina. Det er ikke likestilt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *