Bergen: 8. Mars-markering

I Bergen har aktivister markert den internasjonale kvinnedagen med demonstrasjon på Torgallmenningen. Siden det tradisjonelle 8. mars-toget var avlyst, tok partiløse kommunister og andre progressive initiativ til en fysisk markering fra klokken 17 og utover, da toget vanligvis ville ha startet. I forkant av markeringen hadde arrangørene oppfordret deltakerne til å bruke munnbind og holde avstand til andre.

I underkant av hundre folk møtte opp totalt. Blant parolene som ble stilt var “Kjemp og gjør motstand” og “Bekjemp vold mot kvinner”. Først ble det holdt appeller ved Kampkomiteen, Way Forward og Oromo-organisasjonen i Bergen. Deretter presenterte kvinner fra Oromo-organisasjonen et musikkinnslag. Til slutt holdt den syriske kameraten Leila Abu Qatma sin appell.

I forkant av demonstrasjonen hadde Bergen Rød Ungdom hengt opp et banner på Sjømannsmonumentet, som var synlig gjennom hele demonstrasjonen. Slagordet på fanen var “Applaus hjelper ikke — likelønn nå!”. Under korona-pandemien har yrker i helsevesenet, som ofte er kvinnedominerte, fått en slags heltestatus. Likevel har de ikke fått noe reelt lønnsløft.

Selv om deltakerne på demonstrasjonen kom fra forskjellige miljø og hadde forskjellige standpunkt, hadde markeringen et gjennomgående fokus på internasjonal solidaritet. Det var en felles forståelse av at korona-pandemien og krisen i kapitalismen har gått mest utover fattige kvinner i det globale Sør.

Kvinnekamp er Klassekamp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *