SIAN-demonstrasjonen i Bergens etterspill

Av Ole Bertheus Sørensen.


I tillegg til kampen som utspilte seg i Bergen under demonstrasjonen mot SIAN pågår det nå en ideologisk kamp om hva vi burde tenke om hendelsen. Det er her det avgjøres gjennom VG, Dagbladet og Facebook-videoer om folket bør støtte politiet eller motdemonstrantene, SIAN eller flyktninger og minoriteter. Det er allerede skrevet en svært god artikkel av Inger Waage på Radikal Portal hvor det blir tatt opp hvor ille SIAN faktisk er og hvor langt motdemonstrantene faktisk var rettferdiggjort i sine handlinger. 

I denne teksten vil jeg prøve å unngå det som allerede er så godt formulert i Waages artikkel. Derfor skal jeg for det første, som en motvekt til de store mediene som Dagbladet, NRK og VG, komme med et detaljert handlingsforløp av hva som skjedde den 22. august på Festplassen. For det andre skal jeg fremheve de billige triksene brukt av de nevnte nyhetskildene for å dreie narrativet i politiets og SIANs favør.

Hva som skjedde

Jeg var selv på festplassen under motdemonstrasjonen. Jeg tok en mer tilbaketrukket rolle og møtte opp med vannflasker, antibac, hansker og annet en kunne trenge for å hjelpe tåregasset ungdom, noe som desverre viste seg å komme godt til nytte. Ved å ta på meg denne rollen fikke jeg et spessielt innsyn i hva som hendte den dagen ved at øynene mine alltid var rettet mot motdemonstrantene og politiet i motsetning til mange andre som enten så mot SIAN og brølte eller hadde øynene fulle av tåregass. Det er med minnene jeg har igjen fra hendelsen samt video og lydopptak som jeg har matchet med hverandre som jeg bruker for å konstruere denne tidslinjen:

12:30 Satt oppmøtetid for motdemonstrantene. De har med vuvuzelaer (plasttrompeter) som blir konfiskert av politiet.

12:45 En gruppe gulkledde personer med skriften “Størst av alt er ytringsfriheten” og med det norske flagget vendt med høyrekanten ned så det fremhever korset på ryggen ankommer. De er assosiert med den høyreorienterte nyhetsportalen Alternativ Media. De bryter seg gjennom folkemengden for å komme fremst og driver agitasjon ved å rope på folk og ved å gå opp i ansiktene på dem med skiltene sine. De filmer i tillegg ansiktene til motdemonstranter og setter i gang fysiske konflikter videre ut i arrangementet.[1]

13:00 Lars Thorsen starter talen sin og blir møtt med rop, overfallsalarmer og panner som blir slått mot hverandre[2].

13:15 To personer hopper over politisperringene og løper mot Lars Thorsen. De blir fulgt opp av ca. åtte andre. Lars Thorsen bruker selvforsvarsspray på den første angriperen og blir så slått flere ganger og lagt i bakken. Politiet anholder flere av angriperne mens de prøver å hjelpe hverandre og flykte[2][3]. Mens politiet anholder angriperne kaster motdemonstrantene egg. Det blir dyttet på barrikadene av motdemonstrantene.

13:17 En motdemonstrant hopper over barrikadene og blir umiddelbart anholdt av flere politimenn. Det blir igjen dyttet på barrikadene av motdemonstrantene og politiet klarer å få folkemengden til å tre tilbake uten å bruke maktmidler. De som kastet og dyttet barrikadene trekker seg tilbake eller blir bortvist[4]. 

13:23 Etter at stemningen har roet seg starter politiet å spraye tåregass på de som nå er de som står nærmest barrikadene. Dette er hovedsakelig unge jenter i 14-15 årsalderen som verken kastet egg eller dyttet på barrikadene[4].

13:30 SIAN forlater området[2]. De aller fleste av politiet blir igjen. Skiltene til de gulkledde blir brukket.

13:35 Etter at den ampre stemningen har dødd ned tar den seg igjen opp med slagord rettet mot politiet: “HADE!”. Det blir ristet i barrikadene og flere egg blir kastet. Politiet setter seg ned. 

13:17 En person løper mot en politibil og sparker inn baklyset på den og blir anholdt av sivilpoliti.

13:40 Motdemonstrantene beveger seg til andre siden av veien og konfronterer politiet som prøver å anholde og bortføre flere personer. 

13:45 Ettersom politibilene her drar stiller motdemonstrantene seg i veien deres og kaster egg på bilene samt slår på de og banker inn baklysenen deres.

13:50 De som fortsatt er igjen befinner seg på festplassen og roper mot de gjenværende politimennene. Disse politimennene begynner å pakke sammen og drar. Så snart de gjør det brytes barrikadene av flere titalls mennesker som prøver å sparke inn baklysene på politibilene og løper etter dem. Politiet blir fulgt av ca. 50 mennesker til politistasjonen.

14:00- ca.16:40 Over denne tidsperioden samler det seg rundt 200 mennesker foran politistasjonen for å vise sin misnøye. Politiet stiller seg opp i forsvar. Denne situasjonen kommer ikke ut av kontroll, men rundt 10 av dem blir arrestert[5].

Etterspillet

I så og si alle uttalelser fra politiet blir det meldt at de ble kastet stein på[6][7][8]. Det er imidlertid null bevis på at en eneste stein ble kastet.  Etter å ha sett gjennom utallige videoer og bilder finner jeg ingen tegn på at stein ble kastet. Heller ingen vitner rapporterer at det ble kastet stein. Samtidig melder Morten Ørn, politiinspektør for Vest politidistrikt, til VG at 

“[…]det kom 50 ungdommer fra Torgallmenningen med steiner. I det ting begynte å skje på scenen haglet det stein fra dem mens SIAN prøvde å evakuere seg fra scenen[…]”[9]. 

Sammen med alle andre av de største nyhetskildene publiserer VG dette fullstendig ukritisk. Og det er helt forståelig at politiet dikter opp slikt når de må forsvare grov maktmisbruk på åpen gate. Politiet har i tillegg disse nyhetskildene å takke for ikke å ta opp det at politiet ikke forlot Festplassen etter SIAN dro. Noe som ikke kan forstås som annet enn et ønske å utøve makten innfridd dem gjennom voldsmonopolet. De kan også takke dem for ikke å ha dekket denne videoen hvor de helt uforsvarlig tåregasser en ung jente helt uoppfordret, men heller fremhever det at de hadde dialog med motdemonstrantene foran politistasjonen: https://twitter.com/ElinHege/status/1297623543388278784

La oss nå ta en titt på en video av TV2 som i likhet til flere andre videoer av store nyhetskanaler er manipulert.

I en video jeg brukte som kilde vises eggkasting, dytting på barrikadene og en ungdom som hopper over og blir anholdt[4]. Det er tilsynelatende etter at denne ungdommen blir anholdt at det for andre gang dyttes på barrikadene og politiet svarer med tåregass. Dette er imidlertid ikke hva som skjedde og en trenger ikke være et øyenvitne for å forstå det. Som nevnt i tidslinjen trakk de som dyttet på barrikaden eller kastet egg seg tilbake eller ble bortvist. De som tok deres plass var hovedsakelig unge jenter i 14-15 årsalderen. Ved å lytte til hva som sies under appellen til den SIAN-medlemmet som nå står ved mikrofonen i denne videoen mens de dytter barrikadene for siste gang og når jentene blir tåregasset [2] for så å høre hva hun sier i denne videoen [4] under de samme hendelsene kan vi se at det tar betraktelig lang tid fra når barrikaden blir dyttet på for siste gang og når politiet bruker tåregass. En kan også se i TV2s video ganske klart at de menneskene som dyttet på barrikaden ikke er der når politiet tåregasser. Man må, derimot, se videoen med et veldig kritisk blikk for å unngå å bli overbevist av det falske narrativet TV2 har vevd. 

Til sist vil jeg ta opp det mest frustrerende dekningen av SIAN-demonstrasjonen. Den er å finne på alle mediekanalene og er hva som dominerer kommentarfeltene. Det er tanken om at vi bare skal la SIAN være, så vil de forsvinne og legger heller skylden for økt hatytringer på antirasistene[10]. Denne ideen som ser ut til å være den dominerende blant nordmenn er gjennomsyret av ignoranse. Tanken om at en skal vise ryggen til slike hatytrende organisasjoner uten å aktivt bekjempe dem har ingen historisk eller sosiologisk støtte. En kan ikke finne et eneste seriøst studie eller historisk skrift som gir grobunn til en slik taktikk. Jeg kunne hatt forståelse for denne ideen om rasisme og etnisk hatkriminalitet var synkende, men det er det stikk motsatte som faktisk skjer! FN har i lang tid uttrykt sin mening at Norge ikke håndterer utbredelsen av hatkriminalitet[11][12][13].

FN har god grunn til å være bekymret. Ser en til politirapporter for hatkriminalitet kan en se at etnisk motivert kriminalitet fortsetter å øke år etter år: [14][15]

Det er snarere artikkelforfatterne som fremmer denne passiviteten og skittkastingen på antirasister som er problemet. Det er først og fremst de som setter SIAN i et sympatisk lys og ødelegger for antirasistisk organisering. Verst av alt feiler de, som de fleste nordmenn, å forstå at minoriteter tyr til vold fordi de er satt i en umulig situasjon. Hvor de opplever mer og mer hatkriminalitet og politiet beskytter rasister, staten ignorerer FNs bekymringer og det norske folk tenker at den beste måten å håndtere situasjonen på er å ignorere den.

[1]https://www.facebook.com/alternativmedia.no/videos/304053720902850/

[2]https://www.facebook.com/lars.thorsen.37/videos/3191534440923502

[3]https://www.nrk.no/video/her-blir-sian-lederen-angrepet_934b847e-5908-4419-ad6e-9ea2266c5248

[4]https://www.tv2.no/v/1585599/

[5]https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/GGzj09/politiet-omringet-politihuset-i-bergen-15-paagrepet-etter-sian-demonstrasjon

[6]https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/politiet-forsvarer-gassbruk-pa-sian-demonstrasjon-i-bergen-1.1761499

[7]https://www.dagbladet.no/nyheter/fullstendig-kaos-under-sian-demonstrasjon/72768204

[8]https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xP1Q9B/jeg-ropte-ikke-bruk-kjemiske-vaapen-mot-barn-saa-kom-politiet-og-gasset-oss

[9]https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/LAvWlx/politiet-i-bergen-kritiserer-politikere-forsvarer-taaregassbruk

[10]https://www.nrk.no/ytring/antirasisme-pa-ville-veier-1.15134547?fbclid=IwAR1yx_WlXy4WuzlquCp4Cq8Kuo5AMHRntcZahuUgSdcphHFkpt6qjnqB3iQ

[11]https://www.fn.no/tema/menneskerettigheter/norge-og-menneskerettighetene#_hatefulle-ytringer-og-hatkriminalitet

[12]https://www.vl.no/nyhet/fn-norge-ma-styrke-kampen-mot-hatkrim-1.1287509?paywall=true

[13]https://www.aftenposten.no/norge/i/43pV/fn-mener-norge-ikke-tar-hatkrim-paa-alvor

[14]https://www.politiet.no/globalassets/dokumenter/oslo/rapporter/anmeldt-hatkriminalitet-oslo/Anmeldt_hatkriminalitet_i_Oslo_2018

[15]https://www.politiet.no/globalassets/dokumenter/oslo/rapporter/anmeldt-hatkriminalitet-oslo/Anmeldt-hatkriminalitet-i-Oslo-2019

About redaktør

Historiestudent og Marxist.

View all posts by redaktør →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *