Snekkere i Oslo krever tariffavtale

Foto: privat.

Ved TKC Prosjekt har et flertall av de ansatte krevd tariffavtale. TKC Prosjekt er en liten tømrerbedrift i Oslo, eid av firmaet AF Håndverk.

Raud Tid har snakket med Mathis Marien, som er tillitsvalgt ved TKC Prosjekt og ungdomsleder i Fellesforbundets Avd. 601.

Kravet om tariffavtale ble sendt for fem måneder siden, og avvist av arbeidsgiver. Dette har ikke stoppet de ansatte. Nå har de satt ned en streikekomite, og er klare for å gå til streik om ikke kravet når frem. Den 26. juni er det møte med Riksmekleren. Utfallet av dette møtet vil bestemme den videre utviklingen.

I byggebransjen er tariffavtaler et sjeldent syn. I Oslo og Akershus er rundt 1 av 10 fagorganiserte. Den lave organisasjonsgraden skyldes i stor grad at bedrifter i bransjen benytter seg av innleid arbeidskraft og korttidskontrakter.

EØS-lovgivningen, som tillater fri flyt av arbeidskraft, lar arbeidsgiverne utnytte utenlandske arbeidere som er vant med lavere lønninger og dårligere arbeidsforhold.

Mathis forteller at det eksisterer en kultur i bransjen hvor folk vegrer seg fra å stille krav til arbeidsgiver:

Skal du kreve bedre arbeidsforhold må du jobbe der i minst fem år, har jeg hørt noen si i pausen. Sannheten er at det er best å si ifra første dagen, helst på vei inn døra.

Han har lært gjennom erfaring at ordnede arbeidsforhold ikke kommer av seg selv. Man må kjempe for det – med fagforeningen i ryggen.

Mathis forteller at tariffavtale på arbeidsplassen vil bedre situasjonen til de ansatte på flere vis.

Med tariffavtalen vil vi først merke mer penger i form av kjøregodtgjørelse, 12% feriepenger, og lønn for røde dager. Vi vil også få muligheten til å påvirke arbeidsplassen vår gjennom hovedavtalen og vi får 5 uker ferie.

Vi støtter kravet om tariffavtale ved TKC Prosjekt, og kommer til å følge saken videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *