Kapitalismen utsetter koronavaksine

Takket være kapitalismens grunnleggende prinsipp om konkurranse, sakkes utviklingen av den fremtidige vaksinen mot korona.

Av Ole Bertheus Sørensen.


Store farmasøytiske bedrifter har patent på diverse vaksiner og legemidler som kan være essensielle i utviklingen av en kur mot korona. Dette fører til at statlig eide og mindre bedrifter, men også andre store bedrifter blir tvunget til å gå lange omveier for ikke å stride med opphavsretten.

Alternativt må de betale store summer til å kjøpe rettighetene til disse medisinene. Disse pengene er bedre brukt i utviklingen av en vaksine. De tre mest lovende behandlingene mot COVID-19: remdesivir (eies av Gilead Sciences Inc), favipiravir (eies av Fujifilm) og lopinavir/ritonavir (eies av AbbVie Inc) er beskyttet av opphavsrett. Patentene har lenge vært et hinder for innovasjon, men fører nå til titusenvis av forebyggbare dødsfall ved å sakke ned utviklingen av en vaksine.

Foto: Getty Images.

De store, private farmasøytiske monopolene dermed et overtak i kappløpet om en vaksine. Noe som de definitivt kommer til å tjene seg enda mer søkkrike på om de lykkes. I tillegg er de private bedriftene, i motsetning til de offentlige, tilbakeholdne om nye funn. Bedrifter og organisasjoner verden rundt blir tvunget til å gjøre de samme feilene som andre før dem har vært igjennom. 

Les også: Korona kutter kapitalismens gardiner

Foto: Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images.

På den andre siden finnes det frivillige organisasjoner som Open Source Against COVID-19 som gjør alle resultatene av forskningen sin gratis tilgjengelig for alle.

Også patent på utstyr til testing fører til begrensing av data nødvendig for å bekjempe COVID-19. Dette er spesielt skadelig for land i det globale sør, hvor store mørketall kan gjøre det nærmest umulig å kjempe mot korona. Dette er også land som lenge har måttet trygle private bedrifter om rettighetene til andre vaksiner og legemidler — til liten nytte.

Disse er de samme bedriftene som nå leter etter en vaksine på korona og i de færreste tilfeller opprettholder standarden for produksjon av vaksiner satt av WHO. Ser vi tilbake på ebolaepidemien, kan vi se at utviklingen av en vaksine, samt antivirale legemidler var altfor treg og at bedriftene manglet insentiv. Dette er fordi utviklingen av disse legemidlene er lite lønnsomt å investere i, ettersom de menneskene som rammes hardest av ebola er de som har minst. Imperialismens påvirkning i det globale sør har gjort at landene er dårligere rustet mot smitte og ofte blir rammet hardest av pandemier. 

Les også: USA blokkerer koronahjelp til Cuba

Foto: BBC.

Det er helt riktig at avskaffelsen av patenter eller i det hele tatt reguleringen av dem ikke ville være bærekraftig i dagens samfunn. Dessuten har samarbeid mellom bedrifter med mål om å finne vaksiner vært prøvd før, men vist seg å funke dårlig over tid.

Dette er fordi at i et system hvor konkurranse er det sentrale prinsippet er det minimalt rom for samarbeid. WHO forsøker enda å skape et globalt samarbeid for å utvikle en vaksine. Vi har ikke råd til at private bedrifter skal sakke ned denne innsatsen ved å holde igjen verdifull informasjon. At kapitalismen skal splitte opp vaksineforskere bare for å gagne en allerede velstående elite kan ikke kalles annet enn rent umoralsk. Bare med en revolusjonær endring vil det være mulig å bygge et system der slike umenneskelige forbrytelser ikke vil være mulige.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *