Norskprodusert nanodrone til USA

Den amerikanske hæren har nylig gjort en bestilling på norskproduserte droner, verdt 20,6 millioner dollar. Det er det amerikansk-eide selskapet FLIR Unmanned Aerial Systems AS, med kontor i Asker, som har fått den tvilsomme æren av å produsere dronene. Dette melder Teknisk Ukeblad (TU).

FLIR UAS leverer også utstyr til det norske Forsvaret.

Dronene, som er av typen Black Hornet, blir brukt til innsamling av geografisk informasjon om fiendens styrker og materiell — såkalt rekognosering. Dette til forskjell fra droner som brukes til å slippe bomber. Fra i fjor sommer har den amerikanske hæren brukt Black Hornet-droner i Afghanistan. Disse var også levert av FLIR UAS.

Norsk lov krever ikke sluttbrukererklæring når norskprodusert militært utstyr selges til andre medlemsland i NATO. Med andre ord er det ingenting som står i veien for at USA selger norskproduserte våpendeler — eller droner — videre til land som Israel og Saudi-Arabia.

En sluttbrukererklæring er en garanti om at kjøperlandet er siste bruker av det militære materiellet, med mindre noe annet er avtalt med produsentlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *