Intervju med @min_drittleilighet

Instagram-kontoen @min_drittleilighet publiserer bilder av leiligheter med dårlig standard, for å sette lys på hvordan utleiere og bolighaier utnytter leietakere. Kontoen er starta av kampanjen “Reduser Husleia!”. Vi har intervjuet @min_drittleilighet/”Reduser Husleia!”, og oppfordrer leserne våre til å støtte initiativet. Raud Tid har tidligere skrevet om en råtten leilighet i Lillehammer og en internasjonal kampanje for leiestreik.


Vi har lagt merke til den nye Instagram-kontoen @min_drittleilighet, hvor folk kan sende inn bilder av leiligheten sin. Når fikk dere ideen til å starte kontoen?

Vi har tenkt lenge på at noe sånt trengtes, men fikk litt pushet til å gjøre det nå under korona. Folk har blitt permittert og sagt opp, og mange har fått hånlige svar fra utleierne sine når de har spurt om å få redusert leie. Standarden på leiemarkedet er ikke menneskelig, og vi tenkte at folk skulle få vite at de ikke er alene om å bo i en leiemaskin.

 

Hva ser dere for dere å oppnå med initiativet?

Som sagt, folk skal vite at de ikke er alene om å bo sånn. Vi er utrolig mange som pøser over halvparten av inntekten vår hver måned rett inn på kontoer til millionærer. Vi vil gjerne at folk skal kjenne på at det går an å organisere seg på bakgrunn av denne felles interessen. Målet akkurat nå er å eksponere boligmarkedet, sånn at vi etter hvert kan organisere mot bolighaiene. Vi vil ta dem ned. Det er urettferdig at noen skal bli milliardærer på å utnytte et behov som alle har, når tak over hodet er en menneskerett.

Det norske boligmarkedet er blant verdens aller mest frislupne, det er nesten ingen land som er et så nyliberalistisk paradis som Norge er når det kommer til bolig. Jeg tror vi er mange som har hatt vanskelig for å se for oss at det kan være annerledes, man tenker kanskje at “sånn er det bare”. Men, det er jo ikke sant. Det er ikke sånn overalt.

I Barcelona har byrådet satt i gang prosjekter med beboerutviklede boligbygg, som drives uten profitt. I Danmark har man makspris på andelsleiligheter, i Sverige er retten til å leie ut regulert. I Wien eies rundt 40% av boligmassen helt eller delvis av kommunen, som også er den som distribuerer boligene. Disse har maks ett års ventetid, og leien er lik i alle bydeler.

Også i Norge har vi en historie med å drive med vellykket sosial boligbygging. OBOS var en gang i tiden et sosialt boligbyggelag, før de drev med ting som å selge en penthouseleilighet på Frogner til 95 millioner kroner. Tøyen Boligbyggelag er et eksempel på en aktør som i dag forsøker å gjenoppta den sosiale boligbyggertråden. Randaberg Kommune i Rogaland har begynt med en leie-til-eie-modell der du betaler leie til boligbyggelaget de første tre årene, og deretter får du mulighet til å kjøpe boligen – og deler av den er allerede betalt gjennom leien. I Oslo har kommunen åpnet for å se på en tredje, ikke-kommersiell boligsektor.

En annen mulighet er å sette et tak på antall boliger en kan eie i samme kommune, eller i det minste skatte alt etter andre bolig hardere. Dette er bare noen eksempler på at det slettes ikke er så vanskelig å gjøre noe med boligsituasjonen, bare vi bestemmer oss for å i det hele tatt ha en boligpolitikk heller enn et helt fritt, uregulert marked.

 

I det siste har det dukka opp kampanjer i flere land som tar til orde for leiestreik, eller stiller krav om leiekutt eller -stans. Hvorfor er dette relevant akkurat nå? Hva mener dere om disse kampanjene?

Vi mener det er kjempebra kampanjer. Under krisen har mer og mer penger gått til de aller rikeste, så det er ikke rart at folk kjenner litt ekstra på det nå når alle vi andre sitter med permisjoner i posten og sultefôra bankkontoer. Vi tror folk har begynt å se hvordan disse bolighaiene opererer verden over. Per i dag så er det kanskje vanskelig å få til noe sånt i Norge, fordi vi har hatt litt lite storstilt organisering på boligpolitikk de siste tiårene. Vi håper på å kunne være med å endre på det.

 

Vi vet at prosjektet er nytt, men har dere fått noen reaksjoner så langt? Positive eller negative?

Vi har fått en enorm respons, og det raser inn følgere. Vi fikk over 600 følgere på Instagram på bare noen timer, og det kommer inn bilder av drittleiligheter fra hele landet. Det er tydelig at det her er noe folk kjenner på hver dag, og noe folk har ventet på at skulle bli tatt tak i.

 

Hva svarer dere til de som sier at utleiere leverer en «nødvendig tjeneste», og at folk må ta til takke med dyre og dårlige leiligheter fordi «sånn er livet»?

Livet trenger ikke være urettferdig. Det fins drøssevis av andre måter å organisere boligmarkedet for å gjøre at vi får bedre og billigere boforhold. Og at alle får dekt behovet for et hjem.

De fleste andre primære behovene vi har er allerede sosialiserte igjennom velferdsstaten som ikke er betinget. Alle har rett på en fastlege, på en skoleplass. Å ha en plass å bo skal også være en rett ikke et privilegie. Dette bør være sosialisert på samme måte.

 

Har dere en oppfordring til leserne våre? Er det noe annet dere vil legge til?

Ja, send oss bilder av drittleiligheten din anonymt, og organiser dere! Det trenger ikke være fullt av mugg eller rotter, hele poenget er at normalen er ikke bra nok. Send oss gjerne tips og informasjon, og kontakt oss om du vil være med på dette. Søk opp “Reduser husleia!” på Facebook, og signer oppropet. Send melding til huseieren din og be om redusert leie, send oss gjerne svaret du får. Prat med naboer som leier av samme folk, og send gjerne melding til huseier sammen. Jo flere dere er jo sterkere står dere. Send leserinnlegg i avisa, og meld deg inn i en organisasjon som gjør noe du tror på. Søk på internett etter hvordan man både kan organisere bolig annerledes, og hva andre gjør for å ta kampen. La deg inspirere, det er masse vi kan gjøre sammen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *