“Molotovens natt” i Libanon

Rasende demonstranter kastet molotover på minst et dusin banker etter at de ble rammet av Libanons verste økonomiske krise noensinne.

Av Ole Bertheus Sørensen.

Hundrevis av demonstranter fylte gatene natt til i dag i en rekke libanesiske byer. Etter å ha brent ned og vandalisert minst et dusin banker sent tirsdag ettermiddag ble demonstrantene jagd av soldater vel inn i de første timene onsdag morgen.

Demonstrasjonene startet rett etter begravelsen av Fouaz al-Semaan, en demonstrant som ble drept tirsdag etter å ha tatt del i en demonstrasjon i Tripoli natten før.

Militæret opplyser at de ikke vet hvor mange sivile som er skadd, men var raske med å opplyse at 81 “sikkerhetspersonell” ble skadet. Det er blitt rapportert at militæret tok i bruk skarp ammunisjon i tillegg til gummikuler og tåregass.

Foto: AJ.

Hendelsene natt til i dag er fortsettelsen på en seks måneder lang protestbevegelse, som i det siste har roet seg ned på grunn av lockdown. Demonstrasjonene er drevet av det libanesiske folkets raseri og desperasjon på grunn av den økonomiske situasjonen.

Selv før “koronakrisen” var Libanon rammet av sin verste økonomiske krise noensinne. Landets valuta er halvert i verdi i forhold til i fjor, inflasjonen har skutt i været, og 75% av befolkningen har behov for bistand fra staten.

Regjeringen har holdt tilbake, og bistanden har hittil vært mager og kommet sakte. Den store majoriteten i Libanon står dermed uten penger til å kjøpe mat og andre livsnødvendige varer.

Dette reflekteres i at den største og mest voldelige delen av nattens demonstrasjon tok plass i Tripoli, den nest største og desidert fattigste byen i Libanon.

Mange demonstranter er ute etter en fullstendig endring av det parlamentariske systemet i Libanon. Systemet har gått fra å være et religiøst fraksjonert til korrupt system hvor de rike kan tjene seg rikere gjennom korrupsjon, deriblant privatisering av en rekke offentlige tjenester og eiendommer som blir gitt bort til politikernes støttespillere.

Foto: AJ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *