Sanders dropper ut – aksjonærer kan juble

Sist onsdag ble det kjent at Bernie Sanders trekker sitt kandidatur til å bli Demokratenes presidentkandidat. Dette kunngjorde han dagen etter primærvalget i Wisconsin, hvor Joe Biden på forhånd hadde ledet på meningsmålingene.

Valget i Wisconsin hadde svært lav valgdeltakelse som følge av koronasituasjonen og har blitt forsøkt utsatt, men delstatens konservative høyesterett beordret at valget skulle gjennomføres til oppsatt tid uansett.

Noen har mer grunn til å juble enn andre. Samme dag som Sanders kunngjorde at han trekker seg, steg gjennomsnittet på Dow Jones-indeksen med nesten 800 poeng. Det melder den latinamerikanske TV-kanalen TeleSUR.

Dow Jones er en indeks som kartlegger aksjeverdien til 30 av de største selskapene i USA, og blir ofte brukt som mål på situasjonen på børsen.

Det må innvendes at aksjeindeksen har blitt påvirket av flere ting enn at Sanders trekker seg, blant annet forventninger om at koronasituasjonen er i ferd med å bedre seg. Likevel skriver den US-amerikanske finansavisen Barron’s at:

Sen. Bernie Sanders of Vermont suspended his presidential campaign on Wednesday. [ . . . ] The news could have partly contributed to stocks’ rise today—Sanders had been seen as one of the least market- and business-friendly presidential candidates.

Etter at Sanders hadde en sterk start på valgkampen i februar, samlet høyrefløyen i partiet seg bak Biden i et forsøk på å bremse Sanders. Dermed trakk de “moderate” kandidatene Pete Buttigieg, Michael Bloomberg og Amy Klobuchar seg fra valgkampen og samlet seg bak den tidligere visepresidenten. Denne konsolideringen av støtten har fungert, og ga Biden og høyrefløyen et solid forsprang over grasrotbevegelsen til Sanders.

Nå er Biden i praksis demokratenes vedtatte kandidat til valget i november, og dermed har både partiets interesser og den betydelige kapitalmakten som gjennomsyrer amerikansk politikk fått det som de vil. Uansett om Trump eller Biden vinner valget til høsten, vil amerikansk monopolkapital ha en lydig alliert i det Hvite Hus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *