Trondheim RU mot hets og transfobi

Vi har fått tilsendt dette innlegget av et medlem i Trondheim Raud Ungdom. Bakgrunnen er 8. mars-banneret til Trondheim RU (“Føkk TERF-er! Transkvinner er kvinner!”) og den påfølgjande hetsen. Synspunkta i innlegget er forfattaren sine.

Av Tyra Andrea Glørstad, medlem i Trondheim RU.

8. mars 2020 gikk Trondheim Rød ungdom med en parole hvor det stod “Føkk TERF-er. Transkvinner er kvinner” (TERF = Transekskluderende radikalfeminist). Dette utviklet seg etter hvert til å bli en ganske opphetet diskusjon hvor ikke bare Trondheim RU ble hengt ut, men også enkeltpersoner i RU.

I kommentarfeltet til tre poster i Facebook-gruppen “Vi som bryr oss om avisa Klassekampen” har det blitt skrevet enormt mange ufine og transfobiske kommentarer. Denne reaksjonen på at vi i Trondheim RU fremmet noe vi mener er en veldig viktig sak vitner langt ifra om et godt debatt miljø. Er det slik vi skal behandle en utsatt minoritet?

Det burde ikke være nødvendig å si det, men å henge ut ungdommer på denne måten er ikke greit. Heller ikke det å skrive transfobiske kommentarer er veldig kult. Transfolk er en minoritet som opplever ekstremt mye stigmatisering, og som har mange problemer i hverdagen fra før av. Stadig vekk leser jeg om transpersoner som blir trakassert og diskriminert rundt om i verden. Ifølge det amerikanske tidsskriftet Forbes [1] var det totalt 331 transpersoner i verden som ble drept i 2019, og rundt 30 av disse drapene skjedde i USA.

Ingen av drapene skjedde i Norge, men nordmenn er ikke helt uskyldige likevel. I en undersøkelse fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) [2] kan man lese at transkjønnede skoleelever opplever å måtte velge mellom å skjule sin kjønnsidentitet, eller å være åpen, og da risikere å bli mobbet og diskriminert.

En annen holdningsundersøkelse fra Bufdir [3] viser en statistikk hvor 1 av 5 nordmenn svarer at de hadde følt at det var ukomfortabelt med en transperson som statsminister. “Hatparagrafen” (straffelovens paragraf 185) kan for mange minoriteter være en støtte når det kommer til å anmelde hatkriminalitet. I dag er det slik at transpersoner ikke er inkludert i denne paragrafen. Dette gjør det altså svært vanskelig å i det hele tatt få trakassering og voldshendelser motivert av holdninger til kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet anerkjent som hatkriminalitet [4]. Mange opplever derfor å få sakene sine henlagt. 

Prosessen med å skifte kjønn er heller ikke enkel, men lang og vanskelig, og for noen nesten umulig. Om man vil utføre kjønnsskifte må man gå via DPS (distriktspsykiatrisk senter), som kan henvise videre til rikshospitalet og kjønnsbekreftende behandling der. DPS behandler bare psykiske lidelser, så etter at WHO i 2018 bestemte at “transseksualisme” ikke lenger skulle defineres som en psykisk lidelse har det blitt vanskeligere for transpersoner å bli henvist til den hjelpen de trenger.

Dette har skapt problemer for mange. En av dem er Maya Westlye Jones, som vi kunne lese om i nettavisen Journalen i oktober 2019 [5]. Hun får ikke fullført sin kjønnsbekreftende behandling. Jones fikk diagnosen i 2017 og ble henvist til Nasjonal behandling for transseksualisme (NBTS) ved rikshospitalet. Der fikk hun beskjed om at hun trengte en henvisning fra DPS, en henvisning hun ikke lenger kunne få på grunn av WHOs definisjonsendring. Jones har klaget flere ganger til rikshospitalet, men ikke fått noe svar. Hun står dermed fast mellom to instanser.  

Det er en del som mener at transpersoner, og deres kamp for rettigheter, er en trussel mot deres egne rettigheter. Det er her TERF-er kommer inn. De velger å kalle seg feminister, men mener at transkvinner er menn i drag. De velger dermed å ekskludere og tråkke på sine med-kvinner. Denne oppførselen er i seg selv ganske u-feministisk.

En av de mest fremtredende personene i det norske TERF-miljøet er Kari Jaquesson. Jaquesson var også den første personen til å publisere om Trondheim RU sin 8. mars-parole i Facebook-gruppa “Vi som bryr oss om avisa Klassekampen”

Hun har en høy stemme i samfunnsdebatten, og bidrar stadig til å gjøre livene til transkvinner vanskelig. Jaquesson har blant annet skrevet i Dagbladet at “nå kan menn beholde helskjegget og juridisk sett «bli» kvinner ved å fylle ut et skjema” og at “ungdom er utsatt for et voldsomt trykk av pro-trans-propaganda” [6]. Dette er skremmende holdninger. Å kalle transkamp for propaganda er en farlig ting å gjøre. Transaktivister er ikke ute etter at alle i Norge skal bli trans. Dette handler bare rett og slett om like rettigheter for alle kjønn. 

En annen påstand fra Jaquesson er at Transkvinner sitt “mål” er å infiltrere kvinnebevegelsen. Men med dette overser hun hvor vanskelig denne minoriteten egentlig har det. Som poengtert over så er dette mennesker som har slitt og sliter fortsatt med å bli akseptert som kvinner, så at de skal ha en slik skjult agenda er veldig usannsynlig.

Holdningene nevnt ovenfor er noe man som regel forbinder med en ytterliggående høyreside eller fundamentalistisk og ekstremistisk religiøsitet, ikke feminister og kvinnesaksforkjempere. Mennesker har et ansvar om å verne om andre mennesker. Og som feminister er det nødvendig at vi kjempe for alle kvinners rettigheter, for det er det likestilling handler om.

De som kritiserte og hengte ut oss i Trondheim RU har ikke oppnådd noe med det. Vi har bare blitt sikrere i vår sak om at det trengs en holdningsendring. For dette handler jo også om klassekamp, hvor ingen skal bli sett på som mindreverdige, eller bli trakassert bare fordi de vil være seg selv. Transkvinner er kvinner, og vi må begynne å behandle dem som de menneskene de er, og ikke lage useriøs debatt på facebook.

[1]https://www.forbes.com/sites/jamiewareham/2019/11/18/murdered-hanged-and-lynched-331-trans-people-killed-this-year/#6840ff5e2d48

[2] https://bufdir.no/Statistikk_og_analyse/lhbtiq/Skole_og_utdanning/#heading40036

[3] https://bufdir.no/Statistikk_og_analyse/lhbtiq/Holdninger/#heading36786

[4] https://www.nrk.no/osloogviken/_-hvor-mange-skal-bli-slatt-ned-for-regjeringen-gjor-noe_-1.14786242

[5]https://journalen.oslomet.no/2019/10/problemer-med-kjonnsskifte?fbclid=IwAR0zeN1ZD7Hc1qSwptanf_iOJvjjocc4pgmg-4SQUcB0cdTpibdzz99f-mU

[6] https://www.dagbladet.no/kultur/mann-kan-ikke-bli-kvinne/70040157

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *