Nei til kuppet i Bolivia!

Søndag 10. november ble Bolivias president Evo Morales tvunget til å gå av etter press fra politi- og hærledelsen. Flere latinamerikanske statsledere og internasjonale solidaritetsorganisasjoner fordømmer kuppet. Blant annet har Latin-Amerikagruppene i Norge uttalt dette:

Vi ber det internasjonale samfunnet, politiske partier og menneskerettighets-organisasjoner om støtte for å stoppe angrepet mot den demokratiske prosessen i Bolivia, stoppe aggresjonen mot befolkningen i Bolivia, og å fordømme kuppet.                      

Evo Morales er landets første president med urfolksbakgrunn og har i sin regjeringstid nasjonalisert Bolivias gassressurser, løftet mange mennesker ut av fattigdom og arbeidet for urbefolkningens rettigheter. Dette har blitt for mye for landets elite og deres US-amerikanske støttespillere.

Kuppet 10. november kommer som følge av voldelige demonstrasjoner mot Morales, etter anklager om juks i valget 20. oktober. Det er ingen grunn til å tro at kuppets støttespillere er genuint opptatt av fremtiden til demokratiet i Bolivia. Morales hadde allerede lovet nyvalg da han ble tvunget til å gå av. Blant dem som støtter kuppet er Jair Bolsonaro, den fascistiske presidenten i Brasil, Juan Guaidó, som erklærte seg selv president av Venezuela i år og det US-amerikanske utenriksdepartementet.

Lula de Silva, tidligere president av Brasil, uttalte 10. november:

Det er synd at Latin-Amerika har en økonomisk elite som ikke vet hvordan man skal leve med demokrati eller sosial inkludering av de fattige. (Vår over-settelse, etter Al-Jazeera sin engelske oversettelse.)

Norske medier, inkludert NRK, har unngått å kalle hendelsene i Bolivia et kupp. Vi progressive og antiimperialister må snakke sannheten der andre tier og fordømme kuppet på det sterkeste.

Les mer her:

http://www.latin-amerikagruppene.no/artikkel/2019/11/11/kupp-i-bolivia

https://www.aljazeera.com/news/2019/11/evo-morales-steps-reaction-latin-america-191111052010737.html

https://www.telesurenglish.net/news/Bolivia-President-Evo-Morales-Resigns-Amid-Right-Wing-Coup-20191110-0006.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *